ΣυχνέςΕρωτήσεις

Η ετικέτα πρέπει πάντα να αναγράφει «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» και όχι κάποιο άλλο λεκτικό υποκατάστατο όπως «παρθένο ελαιόλαδο», «ελαιόλαδο», «κλασικό» ή «εξευγενισμένο». Προσπαθήστε να επιλέγετε σκουρόχρωμες φιάλες οι οποίες προστατεύουν το προϊόν από το φως. Προσέχετε την ημερομηνία λήξης. Σε αντίθεση με το κρασί, το ελαιόλαδο, χάνει από την ποιότητα του όσο περνά ο χρόνος.

Το χρώμα δεν προσδιορίζει την ποιότητα ενός ελαιολάδου αλλά καθορίζεται από την ποσότητα της χλωροφύλλης που υπάρχει σε αυτό καθώς επίσης και η οξύτητα δεν αποτελεί από μόνη της δείκτη ποιότητας.

Ο κανόνας «το ακριβότερο είναι το καλύτερο» μπορεί να μην ισχύει πάντα αφού μπορούμε να βρούμε εξαιρετικά ελαιόλαδα και σε χαμηλότερη τιμή.

Οι καταναλωτές με μοναδικό κριτήριο τη γεύση τους και την εξοικείωση τους με τα θετικά και τα αρνητικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου μπορούν να επιλέξουν μεταξύ δύο ή περισσότερων ποικιλιών με διαφορετικά χαρακτηριστικά έτσι ώστε να ανακαλύψουν τις γευστικές τους προτιμήσεις. Άλλωστε η αντίληψη της γεύσης και των αρωμάτων διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Προσοχή υπάρχει περίπτωση να έχει συνηθίσει κάποιος ένα ελαιόλαδο με αρνητικά χαρακτηριστικά και να θεωρεί εσφαλμένα ότι είναι καλό. Χρειάζεται συνεχής εκπαίδευση για τη διεύρυνση της γευστικής μας παλέτας και δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια.

Οι κύριες παράμετροι που μπορεί να υποβαθμίσουν την ποιότητα του ελαιολάδου κατά την αποθήκευσή του είναι το οξυγόνο, το φως, η θερμοκρασία και το υλικό συσκευασίας του π.χ. τενεκές από τσίγκο.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα φυσικό προϊόν, είναι το πολύτιμο εθνικό μας προϊόν αλλά συνηθίζουμε να το αποθηκεύουμε σε ακατάλληλους χώρους, π.χ. μαζί με τα απορρυπαντικά του σπιτιού. Δεδομένου ότι το ελαιόλαδο είναι ζωντανός οργανισμός, εάν δεν συντηρηθεί σωστά δύναται να αλλοιωθούν τα βιολογικά και γευστικά του χαρακτηριστικά. Συνεπώς προτείνεται η μετάγγιση του ελαιολάδου σε σκουρόχρωμες γυάλινες φιάλες π.χ. των 500 ή 750 ml και η αποθήκευση του σε χώρο που δεν υπερβαίνει τους 20-22 °C, όπως το υπόγειο του σπιτιού ή ιδανικά σε συντηρητή κρασιών στους 16-17 °C.

Όπως πολλά τρόφιμα έτσι και το ελαιόλαδο έχει ημερομηνία λήξης. Εάν η φιάλη αποθηκευτεί σωστά μπορεί να διατηρηθεί σφραγισμένη μέχρι και 2 χρόνια. Εάν ανοιχτεί πρέπει να καταναλωθεί μέσα στις επόμενες βδομάδες ή πρώτους μήνες εκτός εάν διατηρείται σε περιβάλλον θερμοκρασίας 16-17°C.

Το ζητούμενο σε ένα τυποποιημένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι να παραμείνει εξαιρετικό παρθένο μέχρι τη λήξη του.

Στο Olive Epitome γνωρίζουμε και ακολουθούμε πιστά τους καίριας σημασίας παράγοντες στην αποθήκευση του ελαιολάδου και εγγυόμαστε τη φρεσκάδα του.

Η ποιότητα του ελαιολάδου εξαρτάται αρχικά τόσο από την ποικιλία όσο και από την ποιότητα του ελαιοκάρπου.

Σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενός ποιοτικού ελαιολάδου παίζει ο τρόπος καλλιέργειας του ελαιόδεντρου καθώς και ο χρόνος, ο τρόπος και η θερμοκρασία περιβάλλοντος κατά τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου. Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει ο χρόνος και η αποθήκευση του κατά τη μεταφορά στο ελαιοτριβείο, καθώς και η άμεση ή μη έκθλιψη του.

Επιπλέον εφόσον έχουν ακολουθηθεί οι ορθές πρακτικές κατά την καλλιέργεια, συγκομιδή και μεταφορά, τον κρισιμότερο ρόλο παίζει η διαδικασία ελαιοποίησης στο ελαιοτριβείο δηλαδή η υγιεινή των μηχανημάτων και του χώρου, η θερμοκρασία και ο χρόνος μάλαξης της ελαιοζύμης.

Τέλος η σωστή αποθήκευση του τελικού προϊόντος (σε ανοξείδωτες δεξαμενές με χρήση αζώτου ή αργκόν και θερμοκρασίες έως 16-17°C) συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση της ποιότητας του.